

Descriere
Autor> Nicolae ZAVERGIU
De-a lungul timpului, Marea Neagră a fost descrisă ca fiind „zonă-tampon care aşteaptă să fie luată în considerare” de marile puteri, sau „sinapsă strategică”. „Poziţia-cheie” de „conector geopolitic” este conferită de sistemul format din strâmtorile Bosfor şi Dardanele, care facilitează navigaţia dintr-o mare „închisă” spre Oceanul Planetar şi Peninsula Crimeea - un veritabil „bastion maritim”.
Până în anul 1991, Marea Neagră era aproape un „lac rusesc”, vectorul de proiectare a puterii navale sovietice în Marea Mediterană, poarta către mările calde din sud. Destrămarea URSS a modificat rapor-turile de putere la Marea Neagră, întrucât statele nou-apărute au micşorat zona de ţărm a nou-constituitei Federaţii Ruse care caută să-şi conserve rolul geopolitic de „pivot”, pe care l-a jucat URSS în construirea şi men-ţinerea „arhitecturii Războiului rece al ţărmurilor”. Declaraţii de genul „bazinul Mării Negre şi Mării Azov se află în zona rusă de interes strategic” ori „Marea Neagră oferă Rusiei acces direct la cele mai importante rute globale” nu fac decât să sublinieze faptul că Rusia nu doreşte să-i fie afectate interesele geostrategice la Marea Neagră.
Acesta este contextul în care trebuie citită invazia militară rusă în Ucraina din 24 februarie 2022, care a startat un conflict care se cronici-zează, profilându-se interesul lui Putin de a rusifica sudul Ucrainei, pentru că acolo, din 2014, asistăm la militarizarea Crimeei, care este un punct strategic focal pentru Rusia la Marea Neagră.
Mai mult blocarea porturilor Ucrainei la Marea Neagră aduce în prim plan importanţa asigurării securităţii maritime şi portuare la Marea Neagră, date fiind atât rutele de transport cereale şi alte produse vitale pentru întreaga omenire.
Meritul cărţii lui Nicolae Zavergiu, în fapt o teză de doctorat susţinută în anul 2021 la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, pentru dobândirea titlului de doctor în „informaţii şi securitate naţională”, este de a evidenţia vulnerabilităţile, ameninţările şi riscurile la adresa securi-tăţii maritime şi portuare în general şi în regiunea Mării Negre, în particular, precum şi de a veni cu soluţii de eficientizare a mijloacelor şi metodelor de prevenire şi combatere a acestora.
prof. univ. dr. Cristian Barna
Detalii produs
Produse similare
















